Pentru prima data in ultimii sase ani, Ministerul Sanatatii va completa lista de medicamente compensate pentru pacientii cu boli rare.
Lista actualizata va cuprinde in plus 17 medicamente fara echivalent terapeutic pentru cei care sufera de forme rare ale unor boli precum cancer, epilepsie, leucemie si boli neurologice. Costurile vor fi suportate din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, sumele fiind prevazute in bugetul din acest an.
„Pentru prima data in ultimii sase ani, lista cu medicamente se va actualiza. Incepand cu luna mai, vom compensa un numar de 17 medicamente orfane, fara echivalent terapeutic, care se adreseaza pacientilor ce sufera de forme rare ale unor boli precum cancerul, epilepsia, bolile endocrine, leucemia si boli neurologice degenerative. Aceste medicamente sunt esentiale pentru ca acesti pacienti sa poata trai”, a declarat miercuri ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.
Noul proiect pentru aprobarea listei de medicamente va fi publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii. Acesta va cuprinde denumirile comune internationale corespunzatoare de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie pe baza de prescriptie medicala. Hotararea de guvern urmeaza sa intre in vigoare dupa dezbaterea publica.
_____
CITESTE SI:
______
De asemenea, va fi evaluata intreaga lista de medicamente compensate, urmand ca vechiul ordin prin care se aprobau criteriile de evaluare ale tehnologiilor medicale sa fie abrogat.
“Ordinul nu a inclus criterii de excludere din lista a unor medicamente, iar Comisiile de specialitate care au facut evaluarea aveau rol decizional si nu unul consultativ. Voi revoca acest ordin si am decis reglementarea unei noi proceduri de evaluare, cu respectarea legilor si directivelor europene in vigoare, astfel incat in toamna acestui an toti asiguratii sa beneficieze de o lista pe baza unor criterii obiective, verificabile si transparente”, a mai explicat ministrul Nicolae Banicioiu.
Dupa intrarea in vigoare a noului ordin, evaluarea urmeaza sa se faca in baza unor criterii care vor tine cont in primul rand de nevoile pacientilor si de importanta unui sistem eficient si predictibil.
R.O.